12 Motor Feiten en Fabels
1. Motorrijden is niet voor iedereen.
Fabel Leken beschouwen nog vaak als gevaarlijk, een oncontroleerbare machine waar je bijzondere geven voor moet hebben om ze te kunnen overmeesteren. Dat gaat niet op voor de gemiddelde motor. Uiteraard is wat scholing vereist, net als voor het autorijden. Als je een motor aanschaft die bij je past, en niet boven je kunnen ligt, kan je heel veel plezier beleven aan het motorrijden.
2.Motorrijden is niet duur.
Feit er bestaan dure en zelfs heel dure modellen. Maar er bestaan zeer veel leuke modellen onder de € 10.000. Gebruikt heb je een gigantisch aanbod van motoren in de lage prijsklassen. Rijd je een motor voor je werk, dan heb je geen bijtelling en alle kosten zijn aftrekbaar voor de belasting. Inclusief kleding en de accessoires.
3. In de winter kan je hem beter op stal zetten.
Fabel. De laatste jaren is er op gebied van kleding heel wat vooruitgang geboekt qua isolatie, waterdichtheid, bescherming en zichtbaarheid, dat je daarmee makkelijk de winter door kan komen.Tevens zijn er voor de motor net als voor de auto, winterbanden te begaan.
4. Politici stimuleren het gebruik van de motor niet.
Feit. Zowel de politiek als de media ziet de oplossing voor de file voorming, door het gebruik van motoren en scooters geheel over het hoofd. onderzoeken wijzen uit, dat als slechts 10% van de automobilisten zou overstappen op een motor of scooter, er 30% minder files zouden zijn.
5. Motorrijden is gevaarlijk.
Fabel. Maar... In geval van een ongeval, ben je kwetsbaarder. De laatste ontwikkelingen van de motor maken deze wel veiliger. Denk aan ABS. tevens is de kleding een stuk veiliger geworden, denk bijvoorbeeld aan een air-bag vest/jas.
6. Tijdswinst als je met een motor of scooter rijd.
Feit. Een absoluut feit zelfs. Meerde keren zijn er tests uitgevoerd om te bepalen welk voertuig het snelste is om van A naar B te komen, tussen OV, auto, fiets en motor of scooter. Telkens komen de motor en de scooter als winnaar uit de bus.Bij een afstand van 50km wint de motorrijder en scooterrijder een half uur ten opzichte van de auto of OV. Dat is dus een uur per dag, 5 uur in de week, in die tijd kan je toch een hoop andere dingen doen.
7. Op de snelweg kan je files inhalen.
Feit. Het is toegestaan op voorwaarde dat men niet sneller dan 50km/u rijdt en dat het verschil in snelheid met het overige verkeer niet groter dan 20km/u is.
8. Je hebt een specifieke uitrusting nodig.
Feit. Of je nu met de motor of scooter rijd, een helm is verplicht. Voor de rest zijn er nog geen regels in Nederland. Maar het aanbod motor kleding is zo overweldigend, dat er voor iedereen wel wat naar je smaak tussen zit, het maakt het rijden in ieder geval een stuk comfortabeler.
9. Een motor kan je makkelijk parkeren.
Feit. Dat is na het voorbij rijden van de files, het tweede grote voordeel om de motor of scooter voor woon-werk verkeer te gebruiken.
10.Word je als motorrijder anders bekeken?
Fabel. Tot nog niet zolang terug, zagen werkgevers hun motorrijdende werknemer als een risico, als door ongeval langdurig afwezigheid. Vandaag de dag worden ze eerder beschouwd als werknemer die altijd op tijd is, en minder stress hebben, dus efficienter werken. Het zou zelfs wetenschappelijk bewezen zijn dat als je je aangenaam kan verplaatsen sonder je zorgen te hoefen maken over files en parkeer problemen, dat dat een positief effect heeft op je gemoedstoestand.
11. Het is het één of het ander, auto of motor.
Fabel. ipv elke vier jaar een andere auto te kopen, terwijl je huidige eigenlijk nog in orde is, ben je slimmer als je dat geld investeerd in een motor of scooter. dan kan je eraan wennen om op de twee wieler te werk te gaan. In de eerste instantie pak je hem alleen als het mooi weer is. je zal merken dat je steeds vaker de motor of scooter pakt. Makkelijker, sneller en je hebt meer lol. Als je met de auto bent, stopt het werk pas thuis, onderweg zit je nog te piekeren. Op de motor moet je je aandacht er zo bijhouden, dat je hoofd al leeg is als je thuiskomt.
12. De motor en scooter zouden het ideale vervoermiddel zijn.
Feit. Dat ervaren we natuurlijk allemaal.